Cursus inhoud
Inleiding: De IT-brandweer op de loer – Waarom Incident Management cruciaal is
Welkom bij deze e-learning over Effectief Incident Management! Laten we eerlijk zijn: soms duikt er een onverwacht issue op, wat er ook gebeurt en hoe stabiel je . En dan? Dan is het tijd voor de IT-brandweer, oftewel: effectief Incident Management. Je kent het wel, die gefrustreerde blikken van gebruikers als hun systeem hapert, de stress bij IT als een kritieke dienst uitvalt, of die slapeloze nachten omdat je weet dat er ergens een verstoring op de loer ligt. Geen pretje, toch? Dit is precies waarom Incident Management zo ontzettend belangrijk is. Het gaat er niet alleen om de brand te blussen, maar ook om de schade te minimaliseren en, minstens zo belangrijk, om te leren voor de volgende keer.
0/4
Module 1: Incidentdetectie en -registratie – De eerste noodkreet
Je hebt zojuist geleerd wat een incident is en waarom effectief Incident Management zo cruciaal is. Nu we die basis hebben liggen, is het tijd om te duiken in de praktijk. Want de allereerste stap in het oplossen van een incident is het detecteren dat er überhaupt een probleem is, en het vervolgens correct registreren. Zie het als die eerste, vaak panische, noodkreet die binnenkomt. Hoe vang je die op, en wat doe je ermee?
0/5
Effectief Incident Management

Zodra een incident is geregistreerd met de benodigde informatie, is de volgende stap het classificeren en prioriteren. Dit is van vitaal belang, want je wilt je energie en middelen steken in de incidenten met de grootste impact op de business.

  1. Classificatie: Het toekennen van categorieën aan een incident.
    • Doel: Zorgt voor structuur, helpt bij het toewijzen aan de juiste supportgroep en is essentieel voor rapportages en trendanalyse (input voor Problem Management!).
    • Voorbeeld: Hardware, Software, Netwerk, Account, Printer. En daaronder weer subcategorieën: Laptop, Werkplek applicatie, Wi-Fi, Wachtwoord reset, etc.
  2. Prioritering: Het bepalen van de urgentie van het incident. Dit gebeurt meestal op basis van twee factoren:
    • Urgentie (Urgency): Hoe snel moet het incident worden opgelost? Hoe snel is de impact voelbaar?
    • Impact (Impact): Hoe groot is de verstoring? Hoeveel gebruikers zijn getroffen? Wat is de zakelijke schade?
  3. Deze twee factoren worden vaak in een matrix gecombineerd om de uiteindelijke prioriteit te bepalen (bijv. Laag, Gemiddeld, Hoog, Kritiek).
 

Impact Hoog

Impact Gemiddeld

Impact Laag

Urgentie Hoog

Kritiek

Hoog

Gemiddeld

Urgentie Gemiddeld

Hoog

Gemiddeld

Laag

Urgentie Laag

Gemiddeld

Laag

Laag

Een incident met een Kritieke prioriteit (“De core business applicatie ligt plat voor iedereen!”) vraagt uiteraard om onmiddellijke actie, terwijl een Lage prioriteit (“Ik wil graag een nieuwe muis aanvragen.”) prima kan wachten. De Service Level Agreements (SLA’s) zijn hieraan gekoppeld.