Cursus inhoud
Inleiding: De IT-brandweer op de loer – Waarom Incident Management cruciaal is
Welkom bij deze e-learning over Effectief Incident Management! Laten we eerlijk zijn: soms duikt er een onverwacht issue op, wat er ook gebeurt en hoe stabiel je . En dan? Dan is het tijd voor de IT-brandweer, oftewel: effectief Incident Management. Je kent het wel, die gefrustreerde blikken van gebruikers als hun systeem hapert, de stress bij IT als een kritieke dienst uitvalt, of die slapeloze nachten omdat je weet dat er ergens een verstoring op de loer ligt. Geen pretje, toch? Dit is precies waarom Incident Management zo ontzettend belangrijk is. Het gaat er niet alleen om de brand te blussen, maar ook om de schade te minimaliseren en, minstens zo belangrijk, om te leren voor de volgende keer.
0/4
Module 1: Incidentdetectie en -registratie – De eerste noodkreet
Je hebt zojuist geleerd wat een incident is en waarom effectief Incident Management zo cruciaal is. Nu we die basis hebben liggen, is het tijd om te duiken in de praktijk. Want de allereerste stap in het oplossen van een incident is het detecteren dat er überhaupt een probleem is, en het vervolgens correct registreren. Zie het als die eerste, vaak panische, noodkreet die binnenkomt. Hoe vang je die op, en wat doe je ermee?
0/5
Effectief Incident Management

Incidenten komen op verschillende manieren binnen. Je kunt grofweg twee categorieën onderscheiden:

  1. Reactieve detectie: De gebruiker meldt een probleem. Dit is de meest voorkomende manier. De telefoon roodgloeiend, e-mails die binnenstromen, of een melding via een self-service portaal. Een gebruiker ervaart een verstoring en klopt bij de Service Desk aan.

    • Voordeel: De gebruiker is de directe ‘sensor’ van de verstoring; zij ervaren de impact direct.
    • Nadeel: Vaak komt de melding pas als de impact al voelbaar is en er frustratie is ontstaan. Je bent dan al ‘achter de feiten aan het aanlopen’.
    • Voorbeeld: “Mijn computer start niet op!” of “De printer op afdeling X werkt niet!”
  2. Proactieve detectie: IT spoort problemen zelf op. Dit is waar het interessanter wordt, en waar je echt het verschil kunt maken. Door continue monitoring van je IT-systemen, applicaties en netwerken kun je problemen detecteren voordat gebruikers er last van hebben, of zelfs voordat ze escaleren.

    • Voordeel: Je bent de storing voor. Je kunt ingrijpen voordat het een ‘brandje’ wordt en de impact op de business minimaliseren. Dit verhoogt de betrouwbaarheid van je IT-diensten enorm.
    • Nadeel: Vereist investering in monitoringtools en expertise om de alerts te interpreteren en te filteren. Niemand zit te wachten op een ‘alertmoeheid’.
    • Voorbeeld: Een monitoringsysteem geeft aan dat een server kritiek hoge CPU-belasting heeft, of dat er ongewoon veel foutmeldingen zijn in een applicatie.

De ideale situatie is een combinatie van beide. Je wilt dat gebruikers laagdrempelig melding kunnen maken, maar je wilt als IT-organisatie ook zélf de vinger aan de pols houden en proactief problemen tackelen.